UWAGA! Strona korzysta z plików cookies przy statystykach i logowaniu. Pliki te pomagają w funkcjonowaniu strony. "Ciasteczka", których używamy są bezpieczne i nie mają szkodliwego wpływu na Twój komputer. Odwiedzając nasz serwis zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności
rejestracja zakończona
 
  REGULAMIN PLAN DZIAŁAŃ TERMINARZ NAGRODY MATERIAŁY FAQ FILMY WYNIKI PATRONI KONTAKT  
 
Plan działań
Żadna dziedzina ludzkiej działalności - nawet medycyna - nie ma takiego wpływu na zdrowie człowieka, jak rolnictwo.
Pierre Delbert


Konkurs podzielony jest na dwa etapy:
  1. Pierwszy etap o tytule "Kręcimy się wokół tematu" jest kluczowym etapem w realizacji filmu i polega na stworzeniu zespołu składającego się z osób o różnych predyspozycjach, które chcą wspólnie pracować. Współpraca w grupie powinna się opierać na partnerstwie, dobrej komunikacji i równorzędnym podziale zadań. Podstawą sukcesu jest znalezienie ciekawego pomysłu na realizację filmu i zapoznanie się z wymogami produkcji filmowej.
  2. Drugi etap o tytule "Kręcimy film!" rozpoczyna się od stworzenia scenariusza i harmonogramu pracy nad własną produkcją filmową. Dopiero wtedy, gdy zespół będzie miał przygotowany plan działań, może przystąpić do filmowania reportażu, a następnie montażu przygotowanego materiału.
Każdy etap jest podzielony na działania, w ramach których wykonywane są zadania konkursowe, z których należy przygotowywać i przesyłać raporty. W raportach drugiego etapu przesyłany jest film konkursowy wraz z opisem i zdjęciem tytułowym potrzebnym do jego zamieszczenia na stronie.
Etapy
 
Zadania
 
Raporty
 
Etap 1

Kręcimy się wokół tematu
 1. Budowa zespołu i nadanie nazwy Raport pkt 1.
 2. Analiza problemu i wybór tematu Raport pkt 2.
 3. Opis wizyty w eko-gospodarstwie lub eko-zakładzie Raport pkt 3.
 4. Przygotowanie do produkcji filmowej Raport pkt 4.
 5. Ustalanie podziału zadań Raport pkt 5.
 6. Napisanie scenariusza Raport pkt 6.
 
Etap 2

Kręcimy filmy
 1. Realizacja reportażu Raport pkt 1.
 Raport pkt 2.
 Raport pkt 3.
2. Dodatkowe oświadczenia Raport pkt 4.
 Raport pkt 5.
 
kliknij wybrane pole, aby je zobaczyć
Raport pkt 2. Analiza problemu - max. 50 pkt

Zrozumienie spraw związanych z produkcją żywności ekologicznej i poszerzenie wiedzy na ten temat jest jednym z kluczowych zadań edukacyjnych tego konkursu. Aby powstały sugestywne reportaże promujące żywność ekologiczną, zespoły muszą mieć wiedzę merytoryczną na ten temat i przekonanie o słuszności idei.
Podstawowym celem konkursu jest promocja rolnictwa naturalnego poprzez pokazanie specyfiki funkcjonowania ekologicznego gospodarstwa rolniczego lub zakładu przetwórczego.
Waszym zadaniem jest zrobienie takiego reportażu, który podkreśli wyjątkowość wybranego miejsca. Zanim jednak rozpoczniecie pracę filmową powinniście zrobić wywiad tematyczny - zdecydować jaka specyfika produkcji szczególnie Was interesuje i pod takim katem dobrać gospodarstwo ekologiczne w okolicy /może mieć charakter produkcji rolniczej lub zakładu przetwórczego/. Pod kątem tego wyboru szukajcie informacji np. jeżeli zamierzacie odwiedzić fermę kurzą, to dowiedzcie się więcej o warunkach chowu kur - sposobie ich życia, karmienia, normach dotyczących zagęszczenia, a także długości życia itp. Zwróćcie uwagę jaka jest różnica w podejściu do kur w systemie ekologicznym, a jaka w rolnictwie konwencjonalnym. Jeżeli zajmiecie się np. produkcją jabłek, to zwróćcie uwagę np. na sposób ochrony drzew przed szkodnikami i chorobami.

Sprawdźcie jakie macie najbliższe certyfikowane gospodarstwa ekologiczne/zakłady przetwórcze. Poszukajcie w sieci, popytajcie znajomych, sklepikarzy i znajdźcie odpowiadającego Wam rolnika, przedsiębiorcę, który pozwoli na wypromowanie swojej działalności, a Wam ukaże ekologiczny świat produkcji żywności.

W ocenie raportu będzie punktowane: Sposób prezentacji materiałów źródłowych - jakie informacje należy podać w przypadku poszczególnych źródeł:
Na przykład:
Materiały źródłoweOpis materiałów
Książkanp. "Żywność wysokiej jakości - Finały konkursów" (wydawnictwo, rok)
Artykułnp. Czy wiesz, co jesz?, D. Kowalski, "Gazeta Wyborcza", (dzień, miesiąc, rok)
Materiały internetowenp. Konwencjonalna fabryka żywności
Program TVnp. Informacje nt. rolnictwa ekologicznego w Polsce, Wiadomości/TV1, (dzień, miesiąc, rok)
Program radiowynp. Rozmowa z . nt. ekożywności, Trójka, (dzień, miesiąc, rok)
INNE (napisać jakie) 

   
PATRONI: | | | | | | |
PARTNERZY: